Waar laat God zich vinden?

Filosofe Welmoed Vlieger laat ons op 31 oktober 2019 kennismaken met het gedachtegoed van de Dominicaanse monnik, theoloog en filosoof Meister Eckhart von Hochheim (1260-1328). In het bijzonder staat ze stil bij de vraag waar God zich volgens Eckhart laat vinden.

Eckhart komt met een origineel en mystiek antwoord: niet in de kerk, maar in onze eigen ziel. Dat kan als we ruimte maken in onszelf voor wat Eckhart noemt ‘de goddelijke essentie’, ofwel ‘iets’ dat groter is dan wijzelf en ons daaraan overgeven. Het komt neer op je leegmaken en weer laten vullen.

We zijn dat in onze cultuur niet zo gewend. We houden graag alle touwtjes in handen. Maar, zo benadrukt Welmoed Vlieger, hoe heerlijk zou het zijn als we niet langer alles helemaal zelf hoeven te doen en ons toevertrouwen aan het ongeziene? Vlieger neemt ons mee op reis in het gedachtegoed van de middeleeuwse mysticus en kijkt naar wat we van hem kunnen leren.

Datum 31 oktober 2019
Tijd: 20:00 uur
Organisatie: Kerk met de Beelden in Hardinxveld
Locatie: Bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam, Pietersweer 34

Welmoed Vlieger (1976) heeft Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en Wijsbegeerte gestudeerd waarin zij zich specialiseerde in het leven en denken van Meister Eckhart. Zij werkt momenteel aan een proefschrift over innerlijkheid en politiek aan de VU en is daarnaast columniste bij Trouw.

(Foto: Merel Waagmeester)

Op donderdagochtend 10 oktober 2019 staat ons Themacafé alvast in het teken van de wereld van Meister Eckhart. We verdiepen ons in de tijd van Eckhart en de thema’s die toen speelden. Van harte welkom! We beginnen ons Themacafé net als altijd om 10:00 uur.

Related posts

Comments are currently closed.

Top