In het spoor van Hendrik Hamel

Prachtige wolkenluchten, opvallende en grappige buitenkunst, een pannenkoek met een plus en de lotgevallen van de zeventiende-eeuwse VOC-boekhouder, busschieter en Korea-promotor Hendrik Hamel. Zie daar de ingrediënten voor een geslaagd dagje uit van de Kerk met de Beelden!

Wandeling
Op de MarktWe verzamelen op de Markt voor het Gorcums Museum. Een gids van de VVV leidt ons vervolgens over de wallen van het vestingstadje aan de Linge en de Boven-Merwede. We worden getrakteerd op weidse vergezichten, een stralende zon en dreigende wolken.

Wandeling over de vesting

Wallen
Onderweg komen we langs schitterende monumenten, zoals de Dalempoort, maar ook langs haventjes, vergane glorie en het drie provinciënpunt. Wat is Gorinchem toch een mooie stad.

Uitkijken over de rivierPannenkoek
Na de wandeling over de wallen is het lekker pannenkoeken eten! We strijken neer bij Fritella. Kiezen blijkt nog best lastig, want er staat heel wat op de kaart.

Pannenkoeken eten bij Fritella

Hendrik Hamel
Het Hendrik Hamel Huis is vlakbij. Het museum is nog niet zo lang open. Het is gewijd aan de Gorcumse weesjongen Hendrik Hamel die carrière maakt bij de VOC, opklimt tot boekhouder en op handelsmissie gaat naar Japan.

Replica van De Sperwer

Maar zijn boot De Sperwer belandt in een tyfoon en strandt op het Koreaanse eiland Jeju. Hamel en de rest van de overlevenden worden gevangen genomen en worden 13 jaar te werk gesteld.

Uiteindelijk ontsnapt Hamel met 7 anderen naar Japan, waar hij zijn belevenissen opschrijft. In Korea zien ze Hamel als degene die het land in het Westen op de kaart heeft gezet. Hij is er dan ook een ware held.

Merkwaardig dat Hamel in ons land tot voor kort een volslagen onbekende was. Misschien dat het net geopende Hamelhuis daar verandering in brengt.

Hamels belevenissen in het Hamelhuis

We kunnen terugkijken op een geslaagd, gezellig en ook nog leerzaam dagje uit! Meer foto’s van ons bezoek aan Gorinchem staan onder de knop media.

Related posts

Comments are currently closed.

Top