Nashville-verklaring: Niet over God, niet over liefde

De zogeheten Nashville-verklaring heeft veel losgemaakt, ook in Hardinxveld-Giessendam. En de storm erover is nog niet gaan liggen. Want op het kwetsende pamflet tegen homoseksualiteit valt heel veel af te dingen. Het staat haaks op hoe wij erover denken. Ondertussen is het verdriet er niet minder om.

Een groep dominees verraste ons vrijdag met een verklaring over hoe de Bijbel zou aankijken tegen het huwelijk. Met daarin in één adem de ontkenning dat homo’s mogen trouwen. En: “verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken zijn integraal onderdeel van Gods doel voor ons zelfverstaan als mannelijk of vrouwelijk.”

De woorden, de vorm, de benadering van de Bijbel en de manier waarop over God wordt gesproken zijn ons wezensvreemd en doen ons pijn. Maar hoeveel te meer moet dat gelden voor de mensen over wie in het document wordt gesproken, de LHBT-ers die in orthodoxe kerken moeten worstelen met wie ze zijn. Het document biedt hen geen enkele ruimte. Het heeft naar onze mening met een liefdevolle God voor alle mensen weinig te maken.

We hadden de indruk dat we in kerkelijk Nederland aanzienlijk verder waren met denken over relaties tussen mensen. En gelukkig is de afgelopen dagen ook wel gebleken dat het overgrote deel van de kerken de tekst afwijst. Op social media en in de kranten hebben kerken zich met kracht gedistantieerd van de Nashville-verklaring.

Statement

Wij willen dat bij deze ook doen. Wij sluiten ons aan bij de woorden van Vrijzinnigen Nederland: “Wij zijn voor verbinding en niet voor verklaringen die ondertekend moeten worden om mensen buiten te sluiten. Wij vragen ons af: waar gaat dit over? Het gaat niet over God, niet over de liefde, niet over gelijkwaardigheid. Wij willen oproepen tot solidariteit, liefde en openheid. Iedereen is welkom in al onze gebouwen bij al onze activiteiten.”

Tags:

Related posts

Comments are currently closed.

Top