‘Mijn god kan wel even wachten’

De veertigdagentijd heeft nog nooit zo lang geduurd als dit jaar. Op 8 maart jl. hadden we nog een kerkdienst, enkele dagen later gevolgd door een themacafé. Sindsdien zijn we niet meer bij elkaar gekomen. Volkomen terecht natuurlijk. Met het coronavirus valt niet te spotten.

Maar het voelt wel als een woestijnperiode. Ik mis de Kerk met de Beelden. Ik mis jullie, ik mis de gesprekken tijdens het koffiedrinken na afloop. Ik mis het samen iets beleven, het samen zingen. Maar waar Pasen normaal het einde vormt van de veertigdagentijd, zitten we nu in een verlenging. En wie weet hoe lang nog.

Foto: Pixabay

Net als in het verhaal over de verzoekingen in de woestijn liggen verleidingen op de loer. Kunnen we niet toch al beginnen? Sommige kerken doen het, ook afdelingen van Vrijzinnigen Nederland. Maar de diensten zullen er hoe dan ook heel anders uit gaan zien. Zonder koffie, zonder zingen, zonder schouderklopje, zonder menselijke maat. En met maar plek voor hooguit tien mensen. Welk doel dient het dan?

Er zijn predikanten die met de grondwet in de hand zeggen dat de overheid over kerkelijke bijeenkomsten niets te zeggen heeft. Ook de noodverordeningen zouden niet van kracht zijn binnen de kerkmuren. Dat kerken de coronaregels volgen, doen ze slechts op basis van vrijwilligheid.

Een remonstrantse collega merkte op: ‘Mijn god kan wel even wachten’. Ze haakte daarbij aan bij de bekende postercampagne van de remonstranten, met slogans als ‘Mijn god dwingt me tot niets’, of ‘Mijn god laat me zelf denken’. Mooi! Ik denk ook dat mijn god wel even kan wachten op een kerkdienst.

Postercampagne Remonstranten (2014)

Maar een gemis is het. We proberen in de tussentijd zoveel mogelijk te voorzien in een alternatief met onlinevieringen en nieuwsbrieven, die we De Band Light hebben genoemd. Het is schraal in vergelijking met het origineel. Ook de koeken die de profeet Elia kreeg onder de bremstruik leken niet op een volwaardige maaltijd. Maar hij liep er volgens het verhaal toch veertig dagen op door de woestijn.

Aries van Meeteren

Tags:

Related posts

Comments are currently closed.

Top