Expositie

Expositie Teuny Bakker-Stout

Vanaf 2 september is bij ons textielkunst van Teuny Bakker-Stout te zien.

Werken met textiel is voor mij een dagelijkse bezigheid. Vroeger naaide ik kleding, maar in de loop der jaren heeft zich dat ontwikkeld tot textielkunst.
De inspiratie hiervoor haal ik uit de natuur. Vooral de bomen, bladeren en alles wat groeit en bloeit heeft mijn interesse.
Ik werk graag heel intuïtief. Zonder vooropgezet plan. Mijn basis is altijd een witte lap stof. Die ga ik bewerken met verf, laten roesten, sunprinting, breakdowprinting, of er nog meer lagen overheen zetten door zeefdruk, monoprinting, stempels, of hand- en machine- borduurwerk.

Ik had een oma die coupeuse was. Die woonde bij ons in huis. Ik kom uit een gezin met negen kinderen. Er was dus altijd wat te naaien, nieuwe kleding of verstelwerk . Ik vond het prachtig om naast mijn oma te zitten en haar op mijn manier mee te helpen. Al heel vroeg heb ik dus geleerd om met naald en draad om te gaan. Door mijn oma heb ik dus alle kneepjes van het naaivak geleerd.
Eerst werden er vooral wandkleden gemaakt. De kleding van mijn kinderen heb ik ook altijd zelf genaaid. Daarin experimenteerde ik al met batik en afbindmethodes. Een aantal jaren later is daar het traditionele patchwork voor in de plaats gekomen. Nog weer later heb ik een cursus ‘quilten speciaal’ gevolgd, wat van grote invloed is geweest op mijn werk. Het traditionele werk heb ik helemaal losgelaten en heb het artquilten omarmd. Ook het maken van textiele boeken is een van de bezigheden. Daar heb ik er inmiddels ook een aantal van.
Vanuit de cursus ‘quilten speciaal’ is de textielgroep StiQs ontstaan. Deze groep bestaat inmiddels zo’n 10 jaar. Als U meer van mijn werk en van de groep wilt zien kunt u kijken op StiQs.nl.
Teuny Bakker-Stout.

Top