Be good for goodness sake

Een bekende radiozender verandert in de weken voor kerst steevast in The Christmas Station. De hele dag laat de radiozender kerstliedjes horen. En ik moet zeggen, het heeft altijd wel iets gezelligs, met van die arrensleebelletjes tussen de platen door en natuurlijk het heerlijke ‘dub-a-dub-a-dum-dum-dub-a-dub-a-dum’ van het nummer Stop the cavalry waar ik altijd zo vrolijk van word.

Een van de kerstklassiekers die ook ieder jaar weer terugkomen is Santa Claus is coming to town:

[Tekst gaat verder onder de video]

You better watch out,
You better not cry,
You better not pout,
I’m telling you why:
Santa Claus is coming to town!

He’s making a list,
And checking it twice,
Gonna find out who’s naughty or nice.
Santa Claus is coming to town!

He sees you when you’re sleeping,
He knows when you’re awake.
He knows when you’ve been bad or good,
So be good for goodness sake!

OH!…You better watch out,
You better not cry
You better not pout,
I’m Telling you why.
Santa Claus is coming to town.

He sees you when you’re sleeping,
He knows when you’re awake.
He knows when you’ve been bad or good,
So be good for goodness sake!

Sinterklaas
Aan de tekst van het lied uit 1934 zie je goed hoezeer de Kerstman is afgeleid van Sinterklaas. Tenminste, ik herken er hetzelfde mechanisme in: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is, krijgt niets (want de roe, daar doen we niet meer aan). You better watch out!

Eigenlijk klinkt het best dreigend: zorg maar dat je braaf bent, want anders slaat Santa Claus je over. En dat zou natuurlijk iets heel ergs zijn… Ook tijdens Sinterklaas zingen we: ‘En ga toch niet stilletjes ons huisje voorbij!’

Maar al die oproepjes om ‘nice’ te zijn in plaats van ‘naughty’, helpen natuurlijk niet echt. Want wat je krijgt is dat kinderen op zijn best hooguit tijdelijk braaf doen. Alles voor een volle sok! En we doen het zelf meestal weinig beter.

December is zo’n maand waarin we ons van onze beste kant laten zien: We doneren op de valreep nog wat voor het goede doel (misschien ook met oog op de belastingen) of wie weet vragen we een plaatje aan voor de 3FM-actie Serious Request. Allemaal voor het echte kerstgevoel.

Ik kon als kind geen genoeg krijgen van de kerstperiode. Overal lichtjes, feel good-kerstfilms op televisie, lekker eten en iedereen vrij. De wereld zag er eventjes wat mooier uit.

Januari
Maar dan werd het onvermijdelijk weer januari. En dan duurde het altijd eindeloos lang tot de voorjaarsvakantie kwam. En nu nog vind ik dat het zo lang kan duren voor de lente aanbreekt en er wat meer licht is buiten.

Kortom, na de kerst zijn we dat feel-good-gevoel weer snel kwijt. Couldn’t it be christmass every day? zingt een draak van een kerstlied. Maar het is wel een goede vraag. Waarom zijn we niet het hele jaar een beetje aardiger voor elkaar? Niet omdat het moet, maar omdat we het zelf willen: be good for goodness sake?

Aries van Meeteren

Tags:

Related posts

Comments are currently closed.

Top