Al 130 jaar (plus 1) vrij zinnig

“Wie wat bewaart, die heeft wat”, zei mijn oma altijd. En ze had gelijk. We zouden vorig jaar ons 130-jarig bestaan vieren. Maar dat ging, vanwege de coronamaatregelen niet door. Op 26 september jl. hebben we alsnog ons jubileum gevierd in de kerk.

Natuurlijk kunnen we er lang bij stil staan dat het door de aanhoudende zorgen over het coronavirus niet “nog lang onrustig bleef” in de Peulenstraat in Hardinxveld. Maar het is een jaar na het geschrapte feest gewoon een erg leuke dag geworden.

Want de trots op onze bereikte leeftijd is er niet minder om. Wie had kunnen denken dat de afdeling die in 1890 nog vooral een lezingenclub was, zou uitgroeien tot een geloofsgemeenschap met wekelijkse bijeenkomsten en die 80 jaar na dato zo’n 180 leden zou tellen?

Café van Gebr. A. Schalk, het eerste onderkomen van de afdeling Hardinxveldveld-Giessendam

Wie het boekje erbij pakt dat is uitgegeven toen we 100 jaar bestonden, raakt vanzelf onder de indruk van alles wat er in de loop van de jaren is georganiseerd. En, meer nog, van de trouw van de leden en het bestuur die samen inhoud willen geven aan hun geloof en leven. Zelfs nu het aantal leden misschien niet meer is wat het geweest is, hebben we nog altijd goedbezochte vieringen en een prima lopende leeskring en themacafé.

Cadeau

En dus hebben we op 26 september met elkaar het glas geheven en herinneringen opgehaald! Er was een viering waarin we stilstonden bij wat het betekent om zout en licht te zijn, gevolgd door een toespraak en een cadeau van Anton van der Graaf van Onze Roeping Getrouw te Sliedrecht.

Toespraak Anton van der Graaf

Tilly de Groen van ons eigen bestuur sprak de aanwezigen toe. En Klaas Blokland maakte de tongen los met een ludieke quiz over 131 jaar vrijzinnigheid in Hardinxveld-Giessendam. Daarna was er een buffet met broodjes, soep en snacks. Dit jubileum is alvast in de pocket!

Aries van Meeteren

Tags: ,

Related posts

Comments are currently closed.

Top