Advent als mindstyle

Wanneer begint Advent? Officieel op de vierde zondag voor Kerst. Maar tuincentra bereiden ons al veel eerder voor op het kerstfeest. Al in oktober zag ik in het tuincentrum van Sliedrecht hoe de dozen met kunstbomen en kerstversieringen in de stellingen werden opgestapeld. Medewerkers knutselden bewegende sneeuwpoppen in elkaar en her en der hoorde ik al ‘Ho ho ho, merry Christmas’!

Wonderlijk hoe het tuincentrum in Sliedrecht in korte tijd een totale metamorfose heeft ondergaan: buitenplanten eruit, kerstspullen erin. En dat in oktober! Ik weet nog dat tijdens de hele ombouwoperatie het ene na het andere warmterecord sneuvelde. Maar het kerstseizoen start altijd in het najaar, weer of geen weer. Je kunt er de klok op gelijk zetten.

En zo helpen vandaag de dag de winkels, misschien nog wel meer dan de kerken, ons om toe te leven naar die periode eind december waarin de dagen het kortst zijn en de nachten zo lang. Advent 2.0! Advent als lifestyle event. En dat misstaat Advent helemaal niet.

Advent komt van het Latijnse woord adventus en betekent komst. De komst van Kerst in dit geval. In de versie van de tuincentra betekent dat de belofte van mooi aangeklede woonkamers – volgens de nieuwste trends – fonkelend kerstservies en fraaie kerstsokken voor de broodnodige cadeaus onder de boom. Kerst als bling bling-ritueel.

De kerkelijke versie van Advent laat het niet bij de voorspelbare buitenkant van boom, kaarslicht en snuisterijen. Want waar draait het ten diepste om bij het Kerstfeest? Om een nieuw begin, een frisse start, een schone lei. Kerst als uitgestoken hand om nu eens de macht der gewoonte te doorbreken en de dingen anders te gaan doen. Daar is niets voorspelbaars aan. Dat is best eng.

Kerst als nieuwe start begint met verlangen, met hoop. Ook dat is lifestyle, hoewel, misschien is mindstyle als term wel beter. Advent als ritueel van de droom: wat hoop ik nog, wat wil ik nog? Een periode om na te denken over wat er nog in mij geboren wil worden? En wat staat die geboorte in de weg? Wat houdt mij eigenlijk tegen? Ik wens u een mooie adventsperiode toe.

Aries van Meeteren

Tags:

Related posts

Comments are currently closed.

Top