Kerkdiensten

Advent betekent komst, maar waarvan? En hoe bereid je je daarop voor? Ds. A.P.B. van Meeteren doet daar wat suggesties voor (2 december 2018)

Ken je dat? Je wil in alle oprechtheid A, maar er gebeurt B. Het pakt helemaal verkeerd uit! We noemen dat wel tragiek. Paulus schrijft daar mooie dingen over in zijn brief aan de Romeinen, zegt ds. A.P.B. van Meeteren (7 oktober 2018)

Mosterdzaadjes groeien helemaal niet uit tot een imposante boom waar vogels in kunnen nestelen. Wat bedoelt Jezus dan met zijn gelijkenis? Ds. A.P.B. van Meeteren trekt een parallel met Albert Schweitzer (2 september 2018)

1 + 1 = 2. Dat snapt een kind. Maar soms geldt 1 + 1 = 3. Het geheel is meer dan de som der delen. Wat dat met de ark in de tabernakel te maken heeft, legt ds. A.P.B. van Meeteren uit in zijn overdenking (5 augustus 2018).

Het is goed dat Eva in het paradijs at van de boom van kennis van goed en kwaad. Het is noodzakelijk dat mensen zelf leren keuzes te maken en om voor die keuzes te staan, zegt ds. A.P.B. van Meeteren (1 juli 2018).

Mensen kunnen, als ze terugkijken op hun leven, spijt hebben van bepaalde keuzes die ze hebben gemaakt, of die voor hen zijn gemaakt. In het verhaal van Abraham leest ds. A.P.B. van Meeteren een wenk om daarmee om te gaan (17 juni 2018).

Als we het Onzevader bidden, zeggen we: ‘Leid ons niet in verzoeking’. In de Nieuwe Bijbelvertaling staat: ‘Leid ons niet in beproeving’. Wat zeggen we als we dat bidden? En wat zeggen die woorden ons nog, vraagt ds. A.P.B. van Meeteren zich af (27 mei 2018).

Leren we iets van alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog? Het giftige mechanisme achter demonisering en kwaadsprekerij bestaat nog altijd. Ds. A.P.B. van Meeteren ziet op 6 mei 2018 een mogelijk tegengif: goedsprekerij.

Het Paasverhaal laat zich lezen als een oproep om te kleuren zonder lijntjes, legt ds. A.P.B. van Meeteren uit in zijn overdenking tijdens Paasmorgen 1 april 2018.

‘Maar Jezus, wat doet U nu?’ Opeens slaat Jezus om zich heen op het tempelplein. Althans, zo lezen we het verhaal van de ‘tempelreiniging’ vaak. Maar ds. A.P.B. van Meeteren pleit op 4 maart 2018 voor een andere lezing.

‘Recht door zee’ is het thema van de oecumenische gebedsdienst van 21 januari 2018. We waren te gast in de Gereformeerde Kerk van Hardinxveld-Giessendam. Ds. A. Spies ging voor en dacht na over het thema in het licht van de ervaring van Caribische christenen.

Het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen een moment om na te denken over wat ze willen veranderen in hun leven. Marcus geeft daar aan het begin van zijn evangelie een paar mooie wenken voor, vertelt ds. A.P.B. van Meeteren op 7 januari 2018.

Het kerstverhaal lijkt een knus tafereel te schetsen, met een kind in een kribbe, omringd door nieuwsgierige dieren en vrome herders. Maar het is eigenlijk een spannend tegen-verhaal, zegt ds. A.P.B. van Meeteren op kerstavond 2017.

Op 5 november 2017 hebben we onze overleden dierbaren herdacht. De overdenking van ds. A.P.B. van Meeteren ging over ‘gedragen worden’.

Gij zult genieten, luidt het elfde gebod. Tenminste als we het bedrijf achter het gelijknamige biertje mogen geloven. Maar wat als het leven ons niet alleen maar toelacht, vraagt ds. A.P.B. van Meeteren zich af in de dienst van 1 oktober 2017.

‘Gedenk te sterven’ was het Leitmotiv in de Middeleeuwen. De Renaissance maakte daar ‘Pluk de dag’ van. Ds. A.P.B. van Meeteren denkt op 20 augustus 2017 na over een ander perspectief: ‘Gedenk te leven’.

Weten we eigenlijk wat we bidden als we het Onzevader opzeggen? Ds. A.P.B. van Meeteren geeft op 18 juni 2017 een uitleg.

Jezus belooft zijn leerlingen een trooster. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen, vraagt ds. A.P.B. van Meeteren zich af op 7 mei 2017.

Met wie of wat vecht Jacob aan de grensrivier de Jabbok? Ds. A.P.B. van Meeteren belicht op 5 februari 2017 het oerverhaal met een verrassende invalshoek.

‘Jouw hand, mijn glimlach’. Met dat thema hebben vier kerken in Hardinxveld op 15 januari 2017 een gezamenlijke viering gehouden. Een hartverwarmende dienst!

Driekoningen is een feest met een merkwaardige naam. Het verwijst naar de Wijzen uit het Oosten. Dat waren géén koningen en het waren er geen drie. Toch breekt Ds. A.P.B. van Meeteren op 8 januari 2017 een lans voor de naam Driekoningen.

We kijken uit naar kerst, het feest waarmee we vieren dat het licht uiteindelijk overwint. Luister naar de overdenking van Ds. A.P.B. van Meeteren op 27 november 2016.

Leren leven met verschil, is het thema van de dienst op 13 november 2016. Ds. A.P.B. van Meeteren staat stil bij zwarte piet en het verlangen naar het paradijs.

Soms zouden we graag wat meer zelfvertrouwen hebben. Jezus zegt dat we al heel ver komen met een vertrouwen zo groot als een mosterdzaadje, zo houdt ds. A.P.B. van Meeteren ons voor op 9 oktober 2016.

Onze predikant A.P.B. van Meeteren denkt op 31 juli 2016 met ons na over wat ons draagt in moeilijke tijden en hoe we daardoor verder kunnen.

Ds. H. Hartogsveld stelt op 17 juli 2016 twee verhalen over gastvrijheid centraal: de drie mannen die op bezoek gaan bij Abraham en Jezus die aanschuift bij Martha en Maria.

Ds. J. de Waard vraagt zich op 10 juli 2016 af waar onze zorg naar uit zou moeten gaan. Letten we vooral op ons eigen belang of stellen we ons vertrouwen op God?

Ds. M. Walburg nodigt ons in haar overdenking van 3 juli 2016 uit om met een wijde blik de wereld te bezien en uit ons raam te klimmen, zoals de honderdjarige in de bekende roman van Jonas Jonasson.

Ds. Th. Huisman-Verspui spreekt op 26 juni 2016 over de toekomst. We zijn er nieuwsgierig naar en tegelijk ook huiverig voor. God nodigt ons uit om het gewoon te wagen.

Ds. Aries van Meeteren laat ons op 29 mei 2016 kennismaken met Prediker en de vele prachtige inzichten die in dit caleidoscopische boekje zijn te vinden.

Pinksterdienst (15 mei 2016) onder leiding van ds. Henk Hartogsveld en begin van de wisseldiensten met Onze Roeping Getrouw in Sliedrecht.

Viering van ds. Jinne de Waard van 1 mei 2016, gehouden bij Onze Roeping Getrouw in Sliedrecht.

Overdenking van Aries van Meeteren gehouden tijdens de dienst op 10 april 2016 waarin hij intrede deed in onze gemeenschap. Van Meeteren liet ons kennismaken met de Meegagod.

Top